Nanda Felix: ‘Samenwerken met organisaties doet niets af aan je onafhankelijkheid’

Nieuws | De Voorspellers
  • Sara Madou
  • 09 december 2021
  • 648 woorden , 3 min. lezen

Nanda Felix (40) is contentmanager van ROEG!, het tv-programma en online platform van RTV Drenthe over actuele natuurkwesties. Ze werkt veel samen met niet-journalistieke organisaties. Wat is de impact hiervan op de reportages van ROEG?

‘Bij ROEG! maken we kleine onderwerpen groot en grote onderwerpen klein. Zo vertalen we de stikstofproblematiek naar Drenthe: wat betekenen nieuwe maatregelen voor ons? Aan de andere kant zorgen we ervoor dat lokale verhalen een zo groot mogelijk podium krijgen. Een nieuw natuurgebied dat ontwikkeld wordt bijvoorbeeld. Daarvoor werken we samen met verschillende partnerorganisaties, zoals de provincie Drenthe, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Volwaardige lokale redacties

Ik heb Journalistiek gestudeerd in Zwolle en lokaal nieuws altijd interessant gevonden. In het begin van mijn carrière kreeg ik de kans een huis-aan-huiskrant in Assen op te zetten, geweldig vond ik dat. Die sector zou ik in de toekomst graag journalistieker zien worden. Er is al jaren een kaalslag gaande, maar je wilt toch weten wat er bij je in de buurt gaande is. Lokale journalistiek verdient ook volwaardige redacties, die de tijd, ruimte en budgetten krijgen om inhoudelijk werk te brengen.

Je hoort daarbij altijd het argument dat het geld er niet voor is. Toch ben ik daar een beetje sceptisch over. Is het er écht niet? Of moeten we daar gewoon wat meer ons best voor doen? Al moet ik eerlijk toegeven dat ik er zelf ben vertrokken omdat de commerciële kant voor mij lastig werd. Ik had net iets te vaak advertentieverkopers aan mijn bureau staan die wilden dat we een verhaal maakten over de bakker op de hoek.

Ik weet dat veel journalisten sceptisch zijn over samenwerkingen met partners, maar ze kunnen je werk verrijken

Ik ben geboren en getogen in Drenthe en weet dus goed hoe prachtig het hier is, maar sinds ik drie jaar geleden bij ROEG! kwam werken, kijk ik er met een professionele blik naar. ROEG! laat experts vertellen over plekken, ontwikkelingen en thema’s in de natuur. Dat gaat van de terugkeer van de wolf tot een onderzoek van de universiteit van Wageningen naar de spirituele waarden van de natuur. Daaruit bleek dat er bossen zijn die alleen met de hand onderhouden mogen worden, omdat anders de energiebalans wordt verstoord. Dat soort verhalen zijn toch te mooi om niet te delen? We zoeken altijd naar de actualiteit, het journalistieke aspect is het belangrijkste.

Duidelijke afspraken

Toch zie ik voor nu én de toekomst veel waarde in het betrekken van partnerorganisaties bij het journalistieke proces. Er zijn bij ons duidelijke afspraken over gemaakt, iedere partner ondertekent een verklaring dat hij of zij de journalistieke onafhankelijkheid overeind laat. Ik weet dat veel journalisten sceptisch zijn over dit soort samenwerkingen, maar ze kunnen je werk écht verrijken. De partnerorganisaties vinden die onafhankelijkheid ook belangrijk en het heeft veel voordelen dat de lijntjes zo kort zijn. Ik heb een hele berg experts en kennis supersnel tot mijn beschikking. Dat verdiept je verslaggeving enorm. We hebben een gezamenlijk doel, essentieel om zo’n samenwerking te laten slagen: allemaal willen we de natuur van Drenthe een podium geven.

De natuur is verweven met zoveel andere thema’s, ze kan niet hoog genoeg op de journalistieke agenda staan. Met die gedachte in het achterhoofd hoop ik dat journalisten meer open gaan staan voor samenwerken. Met elkaar én met externen, ook uit onverwachte hoeken. RTV Drenthe werkt samen met bibliotheken, die laagdrempelig onze content verspreiden in gebieden en onder mensen die er anders niet snel mee in contact komen. Ondertussen halen wij daar weer nieuwe verhalen op. Zo’n vorm van samenwerking verbreedt niet alleen het vizier van je publiek, maar ook je blik als journalist.’

 

Illustratie door: Alexandra España

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.